Nowe czytelnie Biblioteki Narodowej nagrodzone w konkursie Modernizacja Roku 2022 - Aktualności - Biblioteka Narodowa

EN

Nowe czytelnie Biblioteki Narodowej nagrodzone w konkursie Modernizacja Roku 2022

Nowe czytelnie Biblioteki Narodowej nagrodzone w konkursie Modernizacja Roku 2022

Modernizacja czytelń Biblioteki Narodowej otrzymała główną nagrodę w otwartym ogólnopolskim konkursie Modernizacja Roku i Budowa XXI wieku organizowanym przez Stowarzyszenie Ochrony Narodowego Dziedzictwa Materialnego.

Nagrodę wręczono podczas gali odbywającej się w Zamku Królewskim W Warszawie. Odebrał ją dyrektor Biblioteki Narodowej dr Tomasz Makowski, oraz przedstawiciele projektanta Konior Studio, SOKKA oraz wykonawcy firmy Prochem.

NOWE CZYTELNIE BIBLIOTEKI NARODOWEJ

W ogłoszonym w 2015 roku dwuetapowym konkursie na projekt przebudowy budynku Biblioteki Narodowej zwyciężyła koncepcja autorstwa pracowni Konior Studio. W efekcie dokonanych analiz, założeń i pracy tej pracowni gmach Biblioteki Narodowej stał się miejscem wyjątkowym – bardziej doświetlonym, znakomicie dostosowanym akustycznie, dopracowanym w detalach, podkreślającym strukturę i rangę miejsca – skarbca Rzeczypospolitej.

Pozostawiono część materiałów, które mają już swoją historię, ożywiono je jednak, unowocześniono i utkano materiał o zupełnie wyjątkowym składzie; przestrzeń, która nie dominuje, nie narzuca się, ale zachwyca – podwieszanym ażurowym sufitem z miedzianej siatki, spiralnymi schodami wykonanymi z surowej stali, wreszcie naturalnym światłem wpuszczonym za sprawą rozległego świetlika wykonanego w stalowej konstrukcji.

Lada Główna, od której rezonują nowe, rozmieszczone na dwóch poziomach czytelnie, to centrum nowych czytelni – rejestracji, informacji, zamawiania i odbioru publikacji.

Tuż obok – Czytelnia Prasy, w której można przeglądać najnowsze numery gazet i czasopism, a także skorzystać z zasobów cyfrowych – jest miejscem otwartym dla każdego, nie jest tu potrzebna karta czytelnika.

Stąd widać Czytelnię Dolną – dominantę dwóch kondygnacji, przestrzeń najbardziej doświetloną, opartą na smukłej konstrukcji, do której prowadzą spiralne schody z windą wewnątrz.

Dalej Czytelnia Nowości, osobna Czytelnia Encyklopedii i Słowników, Czytelnie Małe – w pełni przeszklone, zaaranżowane w sposób, który umożliwia pracę kameralnym zespołom badawczym, Czytelnia Górna – największa, z niemal kompletnymi zbiorami z historii i literatury pięknej w wolnym dostępie.

Stąd już najbliżej do Czytelni Załuskich, która swoją nazwę zawdzięcza założycielom Biblioteki Narodowej, w której umieszczono księgozbiór bibliologiczny.

Miejscem wyodrębnionym, jedyną czytelnią zamkniętą, jest Czytelnia Zasobu Wieczystego, w której udostępniane są rękopisy, starodruki, druki ulotne, cymelia wraz z dawnymi katalogami bibliotek z całego świata.

Całości tej przestrzeni, zaprojektowanej bez barier architektonicznych, dopełnia zieleń – skorelowana z poszczególnymi czytelniami, przyciągająca kolorami w zależności od pory roku.

Zaskakująco wypada ta przestrzeń, kiedy myśli się o niej w liczbach – obecnie trzykrotnie większa powierzchnia całkowita wynosi 13 500 m2, łączna jej kubatura to niemal 52 500 m3, nad Czytelnią Dolną góruje świetlik o powierzchni 324 m2, którego stalowa konstrukcja z 96 polami waży łącznie 63 tony. Przygotowano 386 numerowanych biurek dla czytelników. Całkowity koszt realizacji projektu wyniósł 41 549 462,95 zł.

Inwestycja została zrealizowana w ramach projektu „Ochrona dziedzictwa kulturowego i rozwój zasobów kultury” Unii Europejskiej, z dofinansowaniem ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Więcej o nagrodach dla nowych czytelń Biblioteki Narodowej:

Property Design Award dla nowych czytelń BN

Nagroda Roku SARP w kategorii architektura wnętrz dla nowych czytelń BN

Trzy nagrody dla nowych czytelń BN w Konkursie Architektonicznym Prezydenta m.st. Warszawy


Autorami projektu modernizacji czytelń Biblioteki Narodowej są:

Konior Studio i SOKKA; 
zespół autorski Konior Studio: Tomasz Konior, Dominik Koroś, Andrzej Witkowski, Marcin Piotrowski, Wojciech Przywecki, Michał Lipiec, Angelika Drozd, Mikołaj Zdanowski, Piotr Straszak; 
zespół autorski SOKKA: Katarzyna Sokołowska, Wojciech Sokołowski, Ewelina Bidzińska, Michał Latko, Marcin Maciejewski; 
konstrukcja i instalacje: MES, Arkadiusz Jakubowski, PKBI, WhiteMoose, Eltrim Projects

 

UDOSTĘPNIJ:

Aktualności

Posiedzenie grupy ekspertów w formule otwartej metody koordynacji w BN

czytaj więcej o Posiedzenie grupy ekspertów w formule otwartej metody koordynacji w BN

Pałac Rzeczypospolitej zamknięty w poniedziałek 17 czerwca

czytaj więcej o Pałac Rzeczypospolitej zamknięty w poniedziałek 17 czerwca